ЗА ПОРЕДИЦАТА И НЕЙНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ

ЗА ПОРЕДИЦАТА И НЕЙНИТЕ СЪЗДАТЕЛИ

 

 

Ние сме Издателство Еко Кидс - малки, но пълни с любов към децата!

 

 

Започнахме дейност в края на 2013 год. с издаването на първата книга от поредицата за Добрите дела, Хармонията и Усмивките "Градът на скейтбордовете" - позитивни, усмихнати и мъдри приказки за съвременните деца, носещи вечните послания за доброта, уважение към ближния и Природата, вяра в себе си и преодоляване на страховете, с които и малки, и големи се сблъскваме в живота. 

 

Още с първите издания на книгите, те се превърнаха в едни от най-обичаните от българските деца и през следващите три последователни години Градът на скейтбордовете беше отличен с три Национални награди "Любима книга на бъдещите читатели" (първо място) в Националния конкурс за най-добра детска книга "Бисерче вълшебно" 2015, 2016 и 2017 г.. Поредицата беше класирана и на второ място в Категория "Деца от 6-8 години". 

 

"Градът на скейтбордовете" и неговите автори са включени в:

 

Каталога (тип "антология") "Детски книги от България. Автори и илюстратори", 2016 г., издаден от Национален център за книгата към Националния дворец на културата, отразяващ най-добри постижения на съвременната литература за деца (април, 2016).

 

Изложби на отличени творби - илюстрации от детски книги:

 

Изложба на илюстрации от детски книги "Радост, тъга и надежда - 16 илюстрации от детски книги" - част от Софийски литературен фестивал и Пловдивски Литературен фестивал /април, май 2018, с куратор Антон Стайков.

 

Биенале на българската илюстрация (Столична библиотека /Ноември 2018 г).

 

 Част са оформлението на Детски отдел на Регионална библиотека "Захарий Княжевски", гр. Стара Загора, красят детски клубове, градини и още. 

 

 

Издадени са 10 рисувани книги, усмихнали хиляди деца. С мисията да достигнат до повече деца и да насърчават любов към книгата от най-ранна възраст, първите 7 книжки бяха издадени с кауза и в многохилядни тиражи на много специални цени (2, 68 лв/3, 90 лв/4, 90 лв).

 

Книги 6 и 7 "Как баба Борди полетя с балон - Част 1 и Част 2" бяха първите издадени на редовна цена с огромната подкрепа на нашите читатели в Кампания за предварителни поръчки през м. ноември 2016 год. През м. април 2017 год, приказката в две книги "Как баба Борди полетя с балон" беше номинирана за представител на поредицата в Националния конкрус "Бисерче вълшебно" и донесе третата Национална награда (първо място) за най-добра детска книга на "Града на скейтбордовете". След изчерпване на спецалните тиражи, книгите продължават да се издават на редовни цени с подкрепата на нашите читатели в Кампании за поръчки преди печат. 

 

                                                                

Мария Мартин  
автор

и всичко зад издателство Еко Кидс 

 

Мария Мартин е родена в гр. София. Възпитаник е на Първа Английска гимназия, София. Завършва специалност "Право" с магистърска степен по "Международно право и международни отношения" и магистратура "Литература и творческо писане", специалност "Българска филология" в СУ "Св.Климент Охридски". Има богат професионален опит като преподавател по английски език, юридически съветник, маркетинг и бизнес мениджър и още. Мария пише приказната поредица "Градът на скейтбордовете" първоначално за своя син Марин, а малко по-късно се отдава на това, приказките на дядо Скейто и Боб да се превърнат в красиви рисувани книги и да усмихнат още много деца. 

 

 

Ива Груева  
художник

 

Ива Груева е родена в гр. Стара Загора. Завършва Езикова гимназия гр. Стара Загора и специалностите "Графика и илюстрация" и "Анимационно кино" в Нов български университет. Ива е художник и дизайнер. Рисува илюстрации за детски книги и изработва ръчно правени дървени играчки под името "Band of blocks". Тя е един от създателите на комикс списанието Ко-миксер, водила е комикс курсове за деца в Манга Академия.

Ива е авторът на любимите на малки и големи илюстрации на девет от десетте книжки от приказната поредица "Градът на скейтбордовете" ("Боб и падащите звезди", "Как дядо Желе откри пътя на усмивките", "Речното чудовище", "Слончето от цирка", "Годишното състезание", "Градът на скейтбордовете. Албумите на Боб" Книжка 1, "Градът на скейтбордовете. Албумите на Боб" Книжка 2 и "Как баба Борди полетя с балон" - част 1 и част 2 - в съавторство с Анна Цочева). Илюстрациите на Ива бяха включени в изложбата "Радост, тъга и надежда" и Бианале на Българската илюстрация /2018 г/. По покана на Регионална библиотека "Захарий Княжевски", гр. Стара Загора, Ива лично изрисува прекрасни илюстрации от поредицата в Детски отдел на библиотеката, детски клубове и още. 

 

 

Анна Цочева  
художник 

 

Анна Цочева завършва Националната художествена академия като художник-реставратор, но страстта й към комиксите я отвежда на съвсем различно място. Първоначално участва в първите стъпки на фестивала Анивенчър, а през 2011 г. стартира Манга Академия, където преподава рисуване на комикси. Участва в множество международни работилници за илюстрация на комикси (с Pam Smyq Yuko Shimizu, Mattias Adolfsson, Scott McCloud), както и в редица изложби у нас. Анна е съавтор на илюстрациите на Книги 6 и 7 "Как баба Борди полетя с балон" Част 1 и Част 2 (съвместно с Ива Груева).

 

 

Ина Кьорова
художник 

 

Ина Кьорова е родена в гр. Смолян. Завършва Езикова гимназия "Иван Вазов" в Смолян, а след това продължава образованието си в Нов Български Унивеситет, специалности "Графичен дизайн" и "Графика и илюстрация". От 2017 г. работи като графичен и уеб дизайнер за български и чуждестранни агенции.

Ина продължи работата на Ива Груева и е автор на илюстрациите от най-новата Книга 8 от Града на скейтбордовете "Невидимите очила на дядо Скейто"

 

 

 

Благослава Банчева 

редактор 

 

Благослава Банчева е родена в гр. Кюстендил. Завършва Езикова гимназия в гр. Кюстендил, "Българска филология" и "Логопедия" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Има дългогодишен опит като редактор, а в настоящия момент е собственик на "Лого шоп" и "Специалните деца".